Bibblans bravader

Info från Olofströms bibliotek

Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh (LDR1) september 19, 2012

Filed under: Boktips — Lotta @ 10:19 f m
Tags:

Jag tillhör den kategori av läsare som ofta väljer böcker efter hur framsidan ser ut. Och så var det med den här boken. Den är skriven av Zinat Pirzadeh som är komiker, skådespelare och föreläsare. Jag träffade henne en gång i en liten korvkiosk i Hägersten (som serverar södra Stockholms bästa tunnbrödrulle!) och jag blev fullkomligt bländad av hennes utstrålning.

Fjäril i koppel är författarens debutroman och är inspirerad av hennes uppväxt och liv i Iran under 1970- och 1980-talet. Shirin växer upp i sin farfars och farmors vackra hus med en avgudande pappa och en sträng kärlekslös mamma. Hon har en stor brokig familj och är den enda dottern bland fem syskon. Men hon är minst lika modig som sina bröder och full av äventyrslust, något som både försätter henne i svårigheter och för med sig fantastiska upplevelser. Ofta söker hon tröst hos den trygga farmodern eller får förståelse av sin mormor som har studerat på universitet och bott i Paris.

Före revolutionen är livet förhållandevis enkelt, men efter revolutionen kommer mörkret och livet förändras avsevärt. Regler införs om kläder, det blir utgångsförbud, yttrandefriheten tas bort, flickor och kvinnors rättigheter påverkas. Shirin bevakas hårt av sina bröder och sin mor, vilket hon har svårt att förlika sig med.

Jag hade svårt att släppa boken, den är både fängslande, rolig och sorglig, och berättelsen satt kvar länge i minnet.

/Lotta

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s